Партиите измислиха нов план за промени в Конституцията

Лидерски сблъсък заради напрежението във властта. Бойко Борисов и Кирил Петков влязоха в задочен спор как трябва да се решат проблемите в управлението.

Имунитетът на Борисов отново беше поставен на фокус, а три партии измислиха нов план за промени в Конституцията. Продължават и коментарите около сблъсъка на властта с партия „Възраждане”.

Борисов за лидерската среща: Колкото по-бързо я забравим, толкова по-добре

Рисковете в управлението остават след оценката на Бойко Борисов за лидерската среща с ПП-ДБ от вчера.

„Тя не произведе нищо. Освен нова разделителна линия. Издигнат е кандидат за кмет на София месеци преди изборите”, заяви Борисов. 

Той критикува, че не са говорили по важни теми като бюджета, компенсациите заради наводненията и помощта за Украйна.

„Асен Василев дойде, пи кафе и отиде на среща с украинската посланичка. В момент, в който трябва да положим усилия да изберем управленска програма и бюджет, от нас се иска само да натискаме копчет”, заяви Борисов.

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се събраха на лидерска среща

Първоначално на думите на Борисов Кирил Петков реагира така.

„Няма как с една лидерска среща да решим проблемите в държавата”, заяви Петков.

В парламента БСП опитаха да вкарат в дневния ред точка за сваляне имунитета на Бойко Борисов. Против гласуваха ГЕРБ и ДПС, а ПП-ДБ се въздържаха. Имаше и по един глас от първите и вторите – „за”. Така Борисов остава с имунитет.

„Тази треторазрядна постановка. Истината лъсна днес - когато се опре до имунитети, търсене на отговорност, застават гръб в гръб и започват да се пазят”, заяви Нинова.

Лидерите на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС обаче застанаха лице в лице и препотвърдиха - конституционна реформа ще има.

„Настоящият ВСС не е добре да проведе процедура за избор на нов главен прокурор”, смята Христо Иванов.

„Наясно сме, че това няма да е лек процес. Трите проекта - на ГЕРБ, на ДБ, и на ДПС, имат съществени разлики. Трябва да стане ясно по кой път ще се движим”, заяви Десислава Атанасова.

„Без промени в Конституцията няма как да направим цялостна съдържателна съдебна реформа”, заяви Мустафа Карадайъ.

Спорният казус с участието на Делян Пеевски в конституционната комисия остава в миналото след решение на депутата.

„Правя крачка назад в името на България и Конституцията, защото промените са неотложни. За прокурора има пълно съгласие да разградим безграничната му власт и да ограничим правомощията”, заяви Делян Пеевски.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.