Това сочат правителствени данни

Тази година горските пожари в Канада са опожарили повече от 10 милиона хектара - рекордна цифра, която ще продължи да нараства през следващите седмици, сочат правителствени данни, предаде АФП.

Предишният рекорд е бил през 1989 г., когато за цяла година са изгорели 7,3 млн. хектара, сочат националните данни на Канадския междуведомствен център за горски пожари (CIFFC).

От януари насам са възникнали общо 4088 пожара, включително много пламъци, които са изпепелили стотици хиляди хектари. Наред с това повече от 150 000 души са били разселени.

Кадри от сателит показват щетите от горските пожари в Канада (ВИДЕО)

Предвид мащаба и множеството пожари, властите трябваше да оставят повечето от тях да изгорят. По-голямата част от пожарите са възникнали в горите, далеч от населените места, но въпреки това те имат сериозни последици за околната среда.

"Тази година имаме данни, които са по-лоши от най-песимистичните ни сценарии", казва Ян Буланже, изследовател в канадското министерство на природните ресурси.

В страната е имало 906 активни пожара, включително 570, които се смятат за извън контрол, като нито една провинция не е пощадена.

Канада се затопля по-бързо от останалата част на планетата поради географското си положение и се сблъсква с екстремни метеорологични явления, чиято интензивност и честота са се увеличили поради изменението на климата, твърдят учените. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС