Кризисните центрове у нас са крайно недостатъчни, показва проверка

Проверка на NOVA показа, че само в 17 от общо 28 области у нас има центрове за подслон на жени и деца, претърпели домашно насилие. Кризисните центрове са крайно недостатъчни. Социалният министър заяви, че ще поиска да бъдат създадени нови услуги за жертвите на насилие.

Пред камерата на NOVA жена, претърпяла домашно насилие и успяла да избяга, разказва от първо лице за ужаса и страха да напуснеш дома на насилника. Мартина е била обект на психически и физически тормоз, и то пред очите на двете ѝ деца. „Помагат ти, само ако имаш приятели. Лично аз споделих проблема в една майчинска група, в която членувах. Те ме подкрепиха и ми съдействаха по пътя, който не е никак лек. Ако няма кой да ти го покаже, може да се откажеш”, сподели тя.

Липса на кризисни центрове за защита от насилие в редица области у нас

По думите на насилваната жена първо трябва да се отиде в полицията и да се подаде жалба. Едва след това се вади заповед за незабавна защита. „При мен беше почивен ден. Стигнахме до съда. Там се оказа, че няма дежурен прокурор и ни казаха да се върнем до самото РПУ”, спомня си Мартина. Следващата стъпка е да потърсиш защита в кризисен център, но ако има свободни места и ако отговаряш на изискванията. Ако случаят не е спешен, се правят медицински изследвания, а това отнема дни. Ако не те приемат, трябва да си наемеш адвокат, което струва много пари", допълва жената.

Повече гледайте във видеото.