Това обаче е само ядреният остров, 15% от бюджета на бъдещ проект, казва енергийният експерт

Зеленски потвърди интереса на неговата страна за закупуване на двата български реактора от неосъществената АЕЦ „Белене“ и оборудването към тях.

Зеленски пред Денков: Украйна иска да купи реакторите за АЕЦ "Белене"

Според енергийния експерт Иван Хиновски за "Твоят ден" Украйна може с оборудването да построи техните си АЕЦ. "За мен това е стъпка в положителна посока. Дори една от най-добрите новини за българската енергетика, защото се чудехме какво да правим с това оборудване. То се съхранява по международните стандарти на площадката в Белене, намазва се със смазки, няма пряк достъп на влага и светлина", обясни той. И разкри, че очаква да има дебати и несъгласия по цената, на която оборудването да бъде продадено.

Зеленски иска съдействие от България за сигурността в Черно море, правителството с ключови визити (ОБЗОР)

По думите му 300-400 000 лева на година струва охрана, съхраняване и технически услуги на оборудването. "През 2015 г. го получихме. Вече осем години изплащаме средствата за съхранение. Това обаче е само ядреният остров, не цялото оборудване, 15% от бюджета на бъдещ проект. Закупили сме парогенератори, корпус, компенсатори на обема, главни тръбопроводи. Цената му е около 600 млн., а 5-6 млрд. е целият бюджет. Има discount rate, цената сега е по-ниска, защото е остаряло, дори да не е използвано. Стойността на ядрените съоръжения обаче расте. България е платила около 1,2 млрд. евро за реакторите", разкри Хиновски.

Целия разговор гледайте във видеото.