Русия е отворена за преговори по сделката за зърно

Русия е готова да обсъжда сделката за износ на украинско зърно през Черно море. Това каза президентът Владимир Путин на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Двамата разговаряха в руския град Сочи и освен зърнената сделка, обсъдиха енергийното сътрудничество и войната в Украйна.

Русия се изтегли от споразумението през юли - година след като то беше договорено от ООН и Турция.

"След консултации с ООН, подготвихме пакет с нови предложения. Мисля, че е възможно да постигнем резултати с този нов процес", заяви Ердоган. 

Владимир Путин обаче отново се оплака, че руският износ на храни и торове е затруднен и поиска отделно споразумение, което да го улесни. Турският президент също призова Украйна да омекоти позицията си към Русия спрямо зърнената сделка.

"Казахме им: Турция е готова да свърши своята част от работата по този въпрос. Можем да изпратим зърното, което идва от вас към бедните африкански държави във формата на брашно, след като го смелим в нашите мелници", посочи Ердоган. 

Междувременно през изминалата нощ под въздушна тревога беше вдигнато едно от основните украински пристанища за износ на зърно - Измаил. Киев обяви, че при атаката с дронове е била засегната и територията на Румъния, която е член на НАТО. Букурещ обаче отрече: "Нападенията с дронове, извършени от Руската федерация, не представляваха пряка военна заплаха за територията и за териториалните води на Румъния", обясни Луминица Одобеску. 

Междувременно губернаторът на Бриянск обяви, че е била отблъсната атака с дронове срещу енергийно съоръжение в руския регион. 

Преди срещата Путин-Ердоган: Въздушна тревога в основно украинско пристанище

Ердоган е придружаван от голяма делегация, която включва министрите на отбраната Яшар Гюлер, външните работи Хакан Фидан, енергетиката Алпарслан Байрактар и финансите Мехмет Шимшек на Турция.

 Видео: Ройтерс 

Източник: БГНЕС