Честит празник!

Отбелязваме 138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Това е една от най-паметните дати в българската история. През есента на 1885 година България защитава правото си да си върне земята, която ѝ принадлежи.

Според кмета на град Съединение ще има мемориален маратон, 48-ми поред. 

Чествания бяха предвидени в цялата страна, но заради наводненията по Южното Черноморие, в които има и две жертви, на много места концерти и празнични събития бяха отменени.

Община Пловдив също отмени тържествената заря-проверка за Деня на Съединението и традиционния прием на кмета, както и кметовете на много други населени места заради наводненията по Южното Черноморие от вчера. Остават само официалните церемонии.

Кметът Здравко Димитров обясни, че общината може да изпрати доброволци, а по думите на ген.-майор Явор Матеев – началник на Специалните сили, военнослужещи, които изпълняват задачи на Турската граница могат да заминат към наводнените области. „Ритуалът за честване на Съединението ще се състои без последната част – празничните илюминации”, обясни ген. Матеев. 

Отменя се и възстановката на историческото събитие. Веселин Петков припомни, че преди година след наводненията в Карловските села Богдан, Каравелово и Слатина тя също е била отменена. „Разбираме, съчувстваме и ще дадем всичко от себе си, за да може напрежението в бедстващите райони да спадне”, обясни Сава Куфаров.  

В пловдивския храм „Св. Богородица” бе отслужена Литургия, съпътствана с молитва за хората в наводнените области.

Президентът Румен Радев ще посети Пловдив, където ще вземе участие в тържествената церемония. В 20.30 часа на площад „Съединение“ държавният глава ще участва в заря-проверка и ще приеме почетния строй. Малко по-късно се очаква той да произнесе и слово. 

Премиерът Николай Денков се включи в честванията пред мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг. Тържествената церемония беше на проведе на бул. „В. Левски“ № 81 в София от 11 часа. Точно в 12 часа пред Президентството е тържествената смяна на караула.