От 2021 г. Вашингтон е предоставил помощи на Киев за нас 44,4 млрд. долара

На брифинг на 7 септември говорителката на Министерството на отбраната на САЩ Сабрина Сингх обяви нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 600 млн. долара. Преди ден американските власти обявиха общ пакет от помощи за Украйна в размер на 1 млрд. долара, в който 665 млн. долара са предназначени за военни разходи.

САЩ изпращат боеприпаси с обеднен уран на Украйна за над 1 млрд. долара (ВИДЕО)

Новият пакет от помощи ще включва закупуване на боеприпаси за системата за залпов огън HIMARS (Multiple Racket Launcher System - MLRS) и артилерия, оборудване за електронна война, както и финансиране на техническа поддръжка и услуги по интеграция на системи за противовъздушна отбрана. Според прессъобщение, публикувано на уебсайта на агенцията, Украйна ще получи и оборудване за разминиране на територията.

Изненадваща вечеря: Блинкен и Кулеба посетиха ресторант за бързо хранене в Киев (ВИДЕО)

Оръжието ще бъде закупено от доставчици, а няма да се предоставя от запасите на министерството на отбраната на САЩ, заяви г-жа Сингх. Тя подчерта, че САЩ планират да изпратят снаряди с обеднен уран на Украйна, когато там пристигнат танковете "Ейбрамс". "Целта е снарядите да бъдат там точно по същото време, по което и танковете", каза тя.

Общата военна помощ за Украйна от началото на президентството на Джо Байдън през 2021 г. надхвърля 44,4 млрд. долара, а от началото на войната - 43,7 млрд. долара, добави Сабрина Сингх.

Източник: БГНЕС