Д-р Румен Велев печели конкурс като единствен кандидат, но на негово място е назначен човек, който дори не се е явил

Протест на работещи в столичната АГ болница „Шейново”. Те поискаха открита процедура за избор на директор. Единственият кандидат и спечелил конкурса - д-р Румен Велев, не беше назначен на поста от Столичния общински съвет.

Д-р Велев печели конкурса, но след доклад в Здравната комисия на СОС е преценено да не бъде назначен за директор, а на негово място до следващия конкурс да застане бившият здравен министър д-р Таня Андреева.

"ШЕЙНОВО": Съмнения за опорочена процедура по избора на директор на болницата

След подадена жалба от д-р Велев, областният управител на София е определил решението на СОС за неправомерно. Сега то е върнато за прегласуване в четвъртък. Дотогава и медиците ще излизат на протест всеки ден.

„Аз съм единствен кандидат. Представил съм много добра програма, която е оценена достатъчно добре. Получил съм необходимата оценка, която позволява да бъде избран и не съм избран”, коментира д-р Велев.

Снимка: Благой Цицелков, NOVA

 Изборът за нов директор на болница „Шейново” е в ръцете на специална комисия към СОС. Според председателя ѝ законът е спазен и комисията не е била длъжна да одобри единствения явил се за поста. 

„Причината за това, за новия доклад, е че по това време, особено през месец август, зачестиха сигналите за някои недотам регламентирани практики в болницата, за недотам завишен контрол, нещо, което ние изискахме”, обясни председателят на Здравната комисия на СОС д-р Антон Койчев.

Контрол е поискан заради проверка, която установила, че са били искани суми за избор на екипи при спешен прием на родилки. И скандалът с разменените бебета. „Не намирам за нормален факта, че при разменените бебета, принципалът близо три месеца не знаеше, че има такъв случай”, подчерта д-р Койчев.

САМО ПО NOVA: Семейството, установило размяната на бебетата, съди "Шейново"

Така до провеждането на конкурс е решено начело на болницата да застане бившият здравен министър д-р Таня Андреева, която също е част от „Шейново”. Тя е кандидатствала за участие в борда на лечебното заведение.

Екипът ни потърси и гледната точка на д-р Андреева, но не успя да се свърже с нея. „Тя не е на работа, защото си пусна неплатен отпуск. След това поиска да ѝ разреша още, но аз ѝ отказах и сега е в болничен лист”, поясни д-р Велев.

Служителите на болницата излязоха с искане за прозрачен избор.

„Очаквам д-р Велев да бъде възстановен на директорския пост. Защото конкурсът, който се проведе, беше спечелен от него - единственият кандидат”, каза Миглена Тонева - лаборант в болница „Шейново”.

„Силно се надяваме с тези наши действия да затвърдим позицията си, че ние не сме против д-р Андреева, а против начина, по който това се случва”, допълни д-р Иван Вецев.

В четвъртък общинските съветници ще гласуват отново избора на директор на „Шейново”. Дотогава ще продължат и протестите пред болницата.

Снимка: Благой Цицелков, NOVA