В студиото на предаването дебатират журналистът Асен Григоров и председателят на ВМРО Красимир Каракачанов

От 1991 г. насам честваме националния си празник на 3 март. Ден, в който е подписан Санстефанския мирен договор и България е освободена от турско робство. Дали защото за някого преходът е свършил но управляващите решиха, че е време да променим датата на националния си празник и с промените в Конституцията да запишем, че това ще бъде 24 май - Ден на българската азбука славянската писменост и просвета.

Аргументът - да не свързваме празника си само с миналото, а да положим началото на национално тържество, свързано както с преди така и с бъдещето ни на нация потомък на просветители. 

"Челюсти": Опозицията ли е слаба или управляващите са силни

Идеята срещна много противници. Според социолозите 70% от българите са "За"запазване на датата 3 март за националния ни празник и не защото на 24 май страната ни не празнува с цветя тържествени шествия и почит към светите братя Кирил и Методий. За мнозинството, обаче не е време да променяме националния си празник.

Да има ли промяна на националния ни празник? Отговор на въпроса потърсиха журналистът Асен Григоров и председателят на ВМРО Красимир Каракачанов в студиото на „Челюсти”.

"Трети март не обединява всички. Не излизаме всички да празнуваме. Не е денят, в който българската нация се чувства щастлива, обединена, заедно. 24 май е такъв ден. Истината е, че 24 май е денят, в който цяла България е на улиците. Свети слънце - края на май е. Прекрасно време за празнуване. Излез на 3 март да празнуваш -10 градуса. Не става. Не може", посочи Асен Григоров.

"На 3 март се ражда модерната българска държава. В тази руско-турска война ние даваме 30 хиляди жертви. Българите дават 30 хиляди жертви. И следствие на тази кръв се ражда България. 
Аз съм един български патриот и защитавам българските ценности, без значение дали се харесва на либералите или са харесва на путинистите. Това е историята и трябва да уважаваме. Всички прибалтилски държави празнуват денят, в който са се освободили", заяви Красимир Каракачанов. 

"Челюсти": Справя ли се правителството със задачите си?

Целия разговор гледайте във видеото.