Има ли "сглобка" в управлението

Ново напрежение между управляващите партии. Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов хвърли оставка, като председател на комисията за контрол на службите.

До това се стигна след думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е против сливането на военното разузнаване и държавната агенция разузнаване. Ден след като Бойко Борисов каза „не” за сливането на цивилното и военното разузнаване, от ПП-ДБ му отговориха с оставка. 

„Атанас Атанасов, съпредседател на нашата парламентарна група подаде оставка като председател на комисията за контрол на службите, защото ГЕРБ и Бойко Борисов поеха ангажимент, който бе оттеглен”, обясни депутатът Йордан Иванов от ПП-ДБ.

След оставката на Атанасов: Бойко Рашков поема председателството на Комисията за контрол над службите

Официално за напускането на поста от Атанасов съобщи и председателят на парламента. 
„С настоящето заявление ви уведомявам, че напускам тази длъжност”, прочете председателят на настоящото Народно събрание Росен Желязков.

Обещанията обаче трябва да се спазват, напомниха на ГЕРБ от ПП-ДБ.

„Чрез тези си действия ГЕРБ остават управлението на службите в ръцете на президента румен радев”, каза Йордан Иванов.

Атанас Атанасов подаде оставка като председател на Комисията за контрол над службите

Председателското място на Атанас Атанасов в Комисията ще заеме Бойко Рашков. В тона на ГЕРБ за сливането на службите заговориха и от ДПС.

„Лично решение е на г-н Атанасов, това не е обсъдено с нас – трябва ли да има сливане на службите. След като ГЕРБ казаха не, значи и ние не виждаме смисъл да подкрепим. Това ще разклати ли управлението? Смятам, че не”, каза депутатът от ДПС Делян Пеевски.

„Службите са една друга тема, по която отдавна сме казвали, че реформата трябва да продължи там с големи стъпки, защото в момента не е започала. Следващата ни надежда, че следващата ни победа ще бъде работа по всички закони за службите. Това обаче става с бавни стъпки”, каза Кирил Петков.

Сглобка, некоалиция или коалиция е управлението на държавата – беше тема и днес в кулоарите на парламента.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза: „може да го наричаме сглобка, може да го наричаме некоалиция, ние не сме в коалиция нито с ПП-ДБ, нито с ДПС. Щом не им харесва да го наричат както искат, българският език е богат”.

Ролята в управлението на ДПС обясни и един от съпредседателите на ПП-ДБ Христо Иванов.

„ДПС сами са дефинирали своята роля, те казаха, че подкрепят конкретни политики част от конституционното мнозинство, без тяхното стабилизиращо участие в теми свързани със сигурността, коалиция с ДПС няма. Кой е във властта се вижда”, запита Христо Иванов.

Редактор: Весела Веселинова