Вчера български духовници са поискали ключовете от посланика Елеонора Митрофанова

Руската църква остана затворена и днес. Вчера български духовници са се срещнали с посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова и са поискали ключовете от храма.

По информация на NOVA срещата е била с Втори викарен епископ Велбъждски епископ Исаак, както и с четиримата свещеници, определени да служат в храм „Св. Николай”.  В понеделник патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да поемат обгрижването на Руската църква в София и да извършват богослужения в храма. Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена.

Втори викарен епископ Велбъждски епископ Исаак от Софийската митрополия обаче отрече да е участвал в среща с руския посланик Елеонора Митрофанова и четирима български свещеници. „Не знам защо ми вложиха такива действия. Аз съм в Кюстендил, не съм мърдал и няма как да съм се срещал с г-жа Митрофанова. Бих коментирал след заседанието на Светия синод, не съм подробно запознат, така че моля да ме извините”, каза той.

Български духовници се срещнаха с Митрофанова и поискаха ключовете от Руската църква

Въпреки че бяха посочени свещеници за служенията тук, храмът остава затворена заради констативен нотариален акт от 1997 година. Според него собственик е руското посолство. Адвокатът по международно право Пламен Борисов изрази съмнения за документа. „Имам сериозни съмнения - от външната страна няма печати, няма име на нотариус. Нищо не показва, че този документ е въведен в Агенцията по вписванията. От този констативен акт разбираме ,че през 1997 г посланикът на Русия е отишъл с една папка документи при един нотариус, които си е изтрил името, и е казал въз основа на тези документи признавам руското посолство за собственик по дарение”, коментира юристът. В констативния протокол се обединяват редица стари сделки с имота.

С влизането в сила на Закона за вероизповеданията е постановено, че всички храмове на територията на страната са собственост на Българската православна църква. Според богослова доц. д-р Костадин Нушев храмът трябва да бъде отворен до няколко дни.

От Министерството на правосъдието изпратиха съобщение до медиите, според което въпросът със собствеността на Руската църква не е в тяхна компетенция или в тази на Агенцията по вписвания. Причината - част от документите, нужни за такава проверка, се намират в други институции.

Посланик Митрофанова заяви, че всички действия на посолството ще бъдат координирани с Руската православна църква.

Припомняме, че на 21 септември архимандрит Васиан и още двама служители на църквата бяха призовани да напуснат България в рамките на 24 часа "като лица, които представляват заплаха за националната ѝ сигурност".

Репортер: Тоня Стоянович