Страната продължава да засилва потреблението си

Търсенето на много основни суровини в Китай нараства със стабилни темпове, посочват анализатори на американската банкова група „Голдман Сакс”.

Според инвестиционната банка търсенето на мед в Китай се е повишило с 8 на сто през първите седем месеца на 2023 г. на годишна основа, докато „апетитът” за желязна руда и петрол се е повишил съответно със 7 и 6%. Търсенето и на трите суровини е надминало очакванията на експертите.

Въпреки че изпадналият в затруднение китайски сектор на недвижимите имоти все още се бори да се възстанови, „Голдман Сакс” отбелязва, че „зелената” индустрия на страната е показала „значителна сила” от началото на годината, което е довело до скок в търсенето на метали, свързани с „зеления” преход, каквато е и медта.

МВФ препоръчва на Китай да промени модела на икономически растеж

„Голдман Сакс” приписва треската за мед в Китай до голяма степен на неговите наземни слънчеви инсталации. Оперативният капацитет за производство на слънчева енергия в страната е достигнал 228 гигавата - повече, отколкото е капацитетът на всички останали страни в света взети заедно. Това е записано в доклад на екологичната група „Глобъл енерджи монитор”, публикуван през юни. Втората по големина икономика в света е напът да удвои своя вятърен и слънчев капацитет пет години преди поставената целева дата – през 2030 г.

Според данни, компилирани от „Голдман Сакс”, търсенето на „зелена” мед е нараснало със 71% през юли спрямо същия месец на миналата година. Най-голямо търсене идва от производителите на оборудване за възобновяеми енергийни източници, където от началото на годината търсенето на мед е нараснало със 130 на сто на годишна база. Основен „виновник” за това е слънчевата енергия, пише в доклад на американската банка от края на август.

Възстановяването на китайския промишлен сектор повишава и търсенето на метали като алуминий.