„Вече имаме подкрепата на ИТН, разговаряли сме с БСП”, добави лидерът на „Възраждане”

От „Възраждане” са започнали консултации за внасяне на вот на недоверие срещу правителството „Денков – Габриел”. Това обяви в парламента лидерът на партията Костадин Костадинов. Той обясни, че вече имат подкрепата на „Има такъв народ”. Проведени са разговори и с БСП, които ще обявят решението си след вътрешнопартийни процедури.

„В момента подписите се полагат. По-голямата част от групите на „Възраждане” и „Има такъв народ” са се подписали. Ще изчакаме и решението на БСП. Утре или най-късно в петък вотът ще бъде внесен заради цялостната политика на правителството в сектор „Енергетика” и унищожаването на българската въглищна индустрия”, уточни Костадинов.

Парламентът прие споразумението с енергетиците и миньорите


По думите на лидера на „Възраждане” депутатската ваканция не е проблем за вота на недоверие. „Това не означава нищо. Винаги може да има извънредно заседание. Минимумът подписи, които трябва да бъдат положени, е 48. Те ще бъдат събрани и без БСП, но аз предпочитам да се включат, защото сме единни за случващото се”, обясни той. 

Според Костадинов управляващата коалиция вече е разклатена. „Видях по какъв начин, на практика, Делян Пеевски управлява правителството. Станах свидетел на това как Пеевски третираше формалния министър-председател като секретарка. Това е безкрайно унизително”, е мнението му.

Свиленски, БСП: От ден първи това правителство е вредно за България

Депутатът от БСП Георги Свиленски обясни, че позицията на партията относно настоящото правителство е ясна – не подкрепят кабинет на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ. „Утре свикваме извънредно заседание на Изпълнителното бюро. Предполагам утре ще имаме решение. Личното ми мнение е, че от ден първи това правителство е вредно за България”, поясни той.

Снимка: Георги Димитров, NOVA

Атанасова, ГЕРБ-СДС: Ще подкрепим правителството в този момент

„Ние, заедно с „Възраждане”, сме сваляли правителство. Не знам какви са им мотивите сега, но ако са по темата енергетика, считам че в момента няма нужда от допълнително нагнетяване на напрежението. Важно е да има редовно правителство, България да изпълнява ангажиментите си и да бъде достатъчно стабилна. Ще подкрепим правителството в този момент”, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Снимка: Георги Димитров, NOVA

Петков, ПП-ДБ: Алтернатива на управлението на Николай Денков няма

„В този момент друга алтернатива на управлението на Николай Денков няма. Всички партии, които подкрепят правителството в момента, оценяват неговата дейност. Денков се справи чудесно с протеста на земеделците и реши техните проблеми. Това се случи и с енергийния сектор”, е позицията на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков.

Снимка: Георги Димитров, NOVA

Пеевски, ДПС: Не виждам какво може да бутне това правителство

„Опозицията в момента е в кампания и си прави пиар трикове. Смятам, че това е изключително стабилно евроатлантическо правителство и не виждам какво може да го бутне. Смятам, че няма никакви предпоставки да го няма този кабинет. То си върши работата и ако изпълнява ангажиментите си към хората, и ние ще го подкрепяме”, посочи депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Снимка: Георги Димитров, NOVA