Критики към настоящи министри и искане за оставка се чуха и днес

ГЕРБ допускат да има и министри от ДПС при евентуални рокади в правителството. От ДПС, обаче, не смятат да участват в кабинета. И двете формации критикуваха изказване на военния министър, който призова парламентът бързо да гласува купуването на нови бронирани машини за армията.

След като Кирил Петков вчера заяви, че Борисов трябва да е горд, че подкрепя кабинета и ГЕРБ не могат да взимат решения самостоятелно за кадрови рокади, отговорът не закъсня.
"Гордостта ми блика отвсякъде, щом така е казал. Ако трябва да се отговори в същия тон, още днес те може да разберат, какво е без нас да управляват", заяви Бойко Борисов, ГЕРБ.

И за евентуалните кадрови промени се позова на споразумението. "В нашето споразумение е записано, че при ротацията Мария Габриел става премиер, а всеки министър минава на оценка" посочи Борисов.

Скандал в парламента: Депутати с призиви за оставка на военния министър

А на въпрос дали в кабиента може да участва и ДПС, които пордкрепят управлението, Борисов отговори така: "Ако имат хора, които да могат да се справят по-добре с работата защо да нямат".

"Не, не желаем да имаме номинации за министри в кабинета на ротацията. Няма да участваме", отговори Делян Пеевски, ДПС.

Критики към настоящи министри и искане за оставка се чуха и днес. Във фокуса - министърът на отбраната Тодор Тагарев, който в телевизионно интервю призова депутатите още преди ваканцията да одобрят купуването на бронетранспортьорите „Страйкър“. Опасенията му са, че има риск сроковете да бъдат изпуснати.

"С Христо Гаджев сме възмутени от това, което казва. В момента всичко, което се е случило по отбраната се е случило в парламента, с нашите подписи. За "Страйкър"-ите имаме много ясен график декември месец да привършим процедурата", добави Борисов. 

"Тагарев не може да изисква нищо от българския парламент. Ние може да изисква, защото ние сме го назначили. Лично аз съм си дал вота за този кабинет", посочи Пеевски. 

Срещу намеренията на министъра процедурата да бъде забързана се обявиха дори от "Продължаваме Промяната". "Има си процеси, които трябва да бъдат спазени в НС. Именно да мине през комисиите, вече мина в Комисия по отбрана. Хубаво е да се извърви процеса и да не се спира", Радослав Рибарски, ПП-ДБ. 

Денков: Няма основание за оставката на Тодор Тагарев

От опозицията използваха случая, за да припомнят, че искат оставката на целия кабинет. "Нито е спешно, нито е належащо, нито е важно, казват го и Борисов и Пеевски, искат му и оставката. В петък да влизат в Пленарната зала и да гласуват оставката на правителството", заяви Георги Свиленски, БСП.

"2-3 месеца няма да са фатални. Това са стари машини и ние сме категорично против закупуването на точно този тип", каза Ивелин Първанов, "Възраждане". 

"За по-голяма сума, отколкото има в другите фирми, ще купим стара бойна техника . Не знам така наречения военен министър, ако тези бронетранспортьори влязат в реални действия как ще си ляга, като знае, че вътре има български войници", посочи Тошко Йорданов, ИТН.