Това се случва след атаките на „Хамас” срещу близкоизточната страна

За първи път в историята Израелската централна банка предприе интервенция на финансовите пазари в опит да подкрепи местната валута шекел, която падна рязко заради военния конфликт с палестинското движение „Хамас“.

„Банката ще работи на пазара през предстоящия период, за да смекчи нестабилността на обменния курс на шекела и да осигури необходимата ликвидност за продължаване на правилното функциониране на пазарите“, пише Централната банка в изявление, публикувано в понеделник.

След нападението срещу Израел: Цените на петрола скочиха с над 4%

В началото на търговията днес местната валута изгуби почти 2% от своята стойност за един щатски долар, отбелязвайки най-слабото си представяне от седем години насам. В допълнение към програмата за 30 млрд. долара, банката добави, че ще осигури ликвидност на пазара чрез суапови механизми до 15 млрд. долара.

„Израелската централна банка ще продължи да следи развитието, да следи всички пазари и да действа с наличните инструменти, ако е необходимо“, добавиха от институцията.

В неделя израелският индекс TA-35 приключи сесията с 6,47% спад, за да отчете най-голямата си загуба от повече от три години насам. Междувременно израелските акции и облигации изгубиха 7% от стойността си. Пазарът в неделя бе затворен за активност.