Жители на селото излязоха на протест

Върнаха на прокуратурата делото срещу близнаците, обвинени във връзка с убийството на Димитър Малинов в Цалапица. Районният съд в Пловдив прекрати процеса заради разминавания в показанията на братята и допуснати съществени пропуски при досъдебното производство. Два протеста съпровождаха делото - единият беше пред съда, а другият по-късно пред прокуратурата.

Майката на убития Димитър: Нов следствен експеримент ще извади факт за свидетел, който не беше разпитан

Протестиращите пред Съдебната палата поискаха промяна на обвинението на двамата братя - от укривателство в съучастие.

„Да им се повдигнат обвинения за съучастие, за подбудители. Борислав се е опитал да измъкне Митко от вкъщи. Той е помогнал да бъде извършено деянието. С неговата кола става”, заяви Атанаска Бакалова, майка на Димитър.

Версиите на близнаците се разминават, което налага те да бъдат защитавани от двама адвокати, а не от един, както в момента, посочи съдът. Заради това върна делото на прокуратурата. Единият брат - Валентин, не се признава за виновен и отрича съпричастност в укриването на тялото на убития. А другият - Борислав, е обяснил как двамата заедно наблюдавали да не дойде някой, докато Рангел заравя трупа.

„Към настоящия момент щом съм внесъл обвинителния акт, считам, че няма такова нарушение на защитата им. Беше ясно, че следват една и съща линия на поведение, поради тази причина не съм сметнал, че е нужно да им бъде назначен втори защитник”, заяви наблюдаващият прокурор Димитър Костов.

Адвокатът на близнаците поиска те да бъдат освободени, но съдът отказа да промени мярката им.

След протеста пред съда, жителите на Цалапица се преместиха пред прокуратурата. Майката на убития Митко беше приета от окръжния прокурор на Пловдив. След срещата съобщи, че разследването на убийството започва отначало.