Войната в Близкия изток бе основна тема на форума в Брюксел

Войната в Близкия изток и начините за прекратяването ѝ беше основна тема през първия ден от срещата на върха на лидерите на Европейския съюз в Брюксел. Те призоваха за прилагане на хуманитарни паузи в сраженията между Израел и "Хамас", за да се позволи доставянето на помощи в Газа.

Държавните глави и правителствените ръководители на страните-членки изразиха подкрепа за "правото на Израел да се отбранява, съгласно международното хуманитарно право". И повториха призива си към "Хамас" да освободи незабавно всички заложници. От радикалната групировка заявиха междувременно, че около 50 заложници, държани в Газа, са били убити в резултат на бомбардировките на Израел.

ПРЕД NOVA: Апелът на една майка, бореща се за живота на детето си, отвлечено от „Хамас”

"Говорихме много за абсолютната необходимост да се действа на хуманитарно ниво. Виждаме сериозното влошаване на хуманитарната ситуация и важността на мерките за гарантиране на достъпа до оборудване и хуманитарна помощ: храна, вода, електричество, лекарства, трябва да бъдем много активни, включително с хуманитарни коридори, хуманитарни паузи, за да се даде възможност за доставка на хуманитарна помощ.  Говорихме много за важния ангажимент към решението за две държави", заяви Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

"Израел е демократична държава, нападната от "Хамас" - терористична организация. Израел има право на самозащита в съответствие с международното право и международното хуманитарно право. Лидерите отправиха силен призив към "Хамас" да освободи незабавно всички заложници без никакви предварителни условия. И стана ясно, че чрез терористичната си дейност Хамас нанася вреда и на палестинския народ. "Хамас" провокира хуманитарна криза в Газа", подчерта председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК