Преумора и грешна комуникация били част от причините за този сигнал

Инцидент с погрешно изпратено съобщение за ядрена атака през януари 2018-та година предизвика масова паника в американския щат Хавай. Тогава властите се извиниха за включилите се аларми и разпратените до десетки хиляди хора SMS-и. Оказа се, че служител на агенцията за извънредни ситуации натиснал копчето за предупреждение по погрешка.

Джартов: Сигналът за тревога е трябвало да бъде изпратен само до тестовите клетки

Сирените огласили всички градове на островите, а хората с мобилни телефони получили съобщение от властите със съдържание: "Балистична ракета лети към Хавай. Незабавно потърсете убежище. Това не е учение". Много хора действително го направили, бягайки от плажовете в търсене на укритие. Скоро се разбрало, че тревогата фалшива.

"Знам, че това, което стана днес, е абсолютно неприемливо. Много от гражданите бяха засегнати сериозно. Съжалявам за объркването, което предизвикахме и несгодите, които може да сте изпитали”, каза Дейвид Айдж, губернатор на Хавай.

18 минути по-късно по телевизията обявили, че тревогата е фалшива. Но съобщението с корекцията дошло почти 40 минути след първото съобщение.

„Според губернатора, служителите в агенцията за извънредни ситуации работят на 3 смени и грешката е станала при предаването на поста между тях. Служителят, който обявил тревога за ядрена атака в Хавай, е бил преместен на друг пост. Името на провинилия се служител не беше обявено. Шефовете му казаха, че е направил неволна грешка и казаха, че системата ще бъде модернизирана, за да не се случват повече подобни инциденти”, каза жител на Хавай.

Експерти: Системата за оповестяване на опасност BG-ALERT е отговорност на държавата