Външните министри на страните от Г-7 призоваха за хуманитарни паузи във войната между Израел и "Хамас"

Италия изпраща военноморски кораб, оборудван с болнични и оперативни зали, край бреговете на Ивицата Газа. Целта е да помогне на пострадалите в конфликта между Израел и палестинската групировка "Хамас", заяви днес италианският министър на отбраната Гуидо Крозето, цитиран от АНСА и Ройтерс.

Гарелов: В Газа трябва да се води война срещу мизерията, тя да мине на арабско управление

Корабът отплава по-рано през деня от пристанището в град Чивитавекия, Западна Италия. На борда има 170 души, включително 30, обучени за справяне със спешни медицински случаи, каза министърът и допълни, че Италия работи и за изпращането на полева болница в Газа. 

Николай Радулов: Под Ивицата Газа има над 1000 км тунели

"Ние сме първите, които провеждат хуманитарна операция в този район, и се надяваме, че други държави ще последват примера ни", заяви Крозето, цитиран от АНСА. Крозето предположи, че двата италиански военни кораба, които вече са изпратени в района, вероятно ще останат на място. "Ще преценим дали да ги оставим в района, но предпочитам да оставим там три кораба и да не съжаляваме (за решението бел. ред.)", заяви той пред журналисти. 

Днес външните министри на страните от Г-7, сред които е и Италия, призоваха за хуманитарни паузи във войната между Израел и "Хамас", които да позволят преминаването на помощи на територията на Ивицата Газа и да спомогнат за освобождаването на заложниците.

Проф. Александър Оскар: Порази ме историята на палестински парамедик, убит от "Хамас"

В края на миналия месец Италия изпрати две пратки с хуманитарна помощ в Египет, за да бъдат разпределени чрез египетски "Червен полумесец" сред страдащото цивилно население в палестинския анклав, отбелязва АНСА.

Белият дом: Над 80 камиона с хуманитарна помощ са влезли в Газа за 24 часа 

 
Източник: БТА, Симеон Томов