Отговарят журналистите Валерия Велева и Илия Вълков

Много въпросителни остават след новината за оставката на Мустафа Карадайъ като лидер на Движението за права и свободи. Усилено в публичното пространство циркулират и слуховете, че той може да бъде заместен от колегата си депутат Делян Пеевски.

„Има всички индикации това да бъде новият лидер. Но ДПС, като всяка друга партия, ще премине през процес на отчетно-изборни събрания, които започват другата седмица, а през февруари догодина ще се проведе тяхната национална конференция. Както каза Пеевски, всеки има право да се кандидатира и да номинира. Този път, за разлика от предишните, когато и Карадайъ, и Местан бяха предварително посочени от Ахмед Доган и неговият избор просто беше легитимиран от съответния партиен орган, този път това няма да се случи и ще има реален избор ”, отбеляза журналистът Валерия Велева в предаването „Твоят ден”.

Пеевски: Това е атлантическо правителство, трябва да го има

По думите на журналиста и преподавател в УНСС Илия Вълков „Делян Пеевски може да бъде новият председател, но не и лидер, защото лидерът в ДПС е само един”. Той коментира: „В момента го тестват в публичното пространство, за да се види как ще бъде приет. Виждаме, че той става и доста по-обигран в разговорите с медиите в кулоарите. В началото, когато правеше изявления, той отговаряше много кратко, по една-две минути, а когато журналистите му задаваха въпроси, ги парираше и си тръгваше”.

„ДПС е много особена структура и не е партия като другите. Там винаги процесите на смени по върховете минават през едни сложни драматургии, които приличат на един сериозен политически трилър”, добави още Вълков. Според него за този, който заема председателския пост, поне през последните десетина години, това е една обречена позиция.

Възможно ли е обаче това, което в момента се случва, да е добре подготвен и премислен сценарий?

„Аз не мога да спекулирам, че това е замислен сценарий отпреди 6-7 месеца, когато Делян Пеевски влезе в парламента и се позиционира като един от водещите фактори там, който вербализира ангажиментите на правителството, който поставя задачи на министър-председател и министри и те ги изпълняват. Човекът, който тушира проблемите както вътре в парламента, така и между правителството и различни групи в обществото”, посочи Велева. Тя припомни, че това се случва за пръв път.

Завръщането на Ахмед Доган

„Отговорите за това са два. Първо, позиционирането на ДПС като политическа сила, която наистина трябва да се завърне във властта, но чрез избор пред избирателите. Но не сега, а на следващи избори, не като патерица на „Продължаваме промяната” или „сглобката”. Търси се извеждането на партията като втора политическа сила. На второ място, целта е избирането на председател на партията, който може да извърши промените така, че ДПС наистина да бъде позиционирана в посока надясно”, смята Валерия Велева.

Илия Вълков посочи: „Според мен ДПС никога не е излизала от властта, защото винаги тази формация е била много сериозен и важен фактор в обществеността и не става дума само за място в парламента”. По думите му, Движението за права и свободи няма потенциала да стане втора политическа сила в страната, независимо от амбициите, които има. Той каза още и че не е сигурен дали това е в интересите на партията, тъй като винаги влиянието ѝ е било в „театър на сенките”.

Преподавателят добави, че се наблюдава и лицемерие от страна на ПП-ДБ, защото техният имидж се е градил върху това да критикуват и ГЕРБ, и ДПС, а сега трябва да направят компромис и да направят едно евроатлантическо правителство с Делян Пеевски.

Целия разговор чуйте във видеото.