Ключов фактор за стабилността на правителството ли е ДПС?

„Много е удобно правителството в момента да бъде наричано коалиция, но то не е коалиция. Разликата в начина, по който ние го наричаме и коалиция са нещата, които се случват покрай изборите – на много места сме опоненти, борим се едни срещу други”, заяви в кулоарите на парламента депутатът Искрен Митев от „Продължаваме промяната”.

За предаването „Твоят ден” той добави, че новата реалност и невъзможността да бъде избрано единно правителство на страната създава предпоставки за нов тип взаимодействие в Народното събрание.

Пеевски: Това е атлантическо правителство, трябва да го има

„Това няма нищо общо с коалиция. Ние не сме в коалиция с „Демократична България”. Уморихме се да го повтаряме, но явно това остава водещата тема. Имаме ясен план, който спазваме, видяхте – 62 от 66 реформи, 21 от 22 законодателни промени, които обещахме, че ще направим за първата година. Направихме ги само за 128 дни. Наричайте го както искате, въпросът е, че има редовно правителство, то работи и се случват реформите и законите, които трябва да се случват в България”, коментира още той.

По неговите думи, честност към избирателите има. „Ние никога не сме направили стъпка в посока да компрометираме нашето обещание, че ще имаме определени цели, определен морал и определено поведение, което ще спазваме. Трябваше да намерим начин тази държава да работи и го добавихме”, отговори още Митев на водещата Лора Инджова.

ДПС – ключов фактор за стабилността на правителството?

„На нас ни трябва подкрепата на ГЕРБ, защото имаме 63 депутати. Когато работихме с ГЕРБ с конкретни мерки, по никакъв начин не сме разчитали на други организации, защото имаме нужното мнозинство. Когато остава въпрос обаче за конституционно мнозинство, тогава е напълно нормално да се търсят и други политически сили”. Така депутатът отговори на въпроса дали Движението за права и свободи има ключова роля в управлението на страната.

Що се отнася до напрежението, възникнало между ПП-ДБ и ГЕРБ покрай местния вот, той посочи: „Не ни притеснява нито един развой от сегашната ситуация, това са нормални неща, били сме много пъти на избори, надяваме се, че ще има разум и ще се гледа каква е алтернативата”.

Депутатът на ПП добави, че приветства предстоящия вот на недоверие срещу кабинета и заяви, че това е инструмент на опозицията и такава е нейната работа. „Всеки тест за управлението е полезен, за да покаже колко е стабилно управляващото мнозинство. Не смятам, че ГЕРБ ще го подкрепят и не смятам, че има по-добра алтернатива в момента”, категоричен е Искрен Митев.

Чуйте целия разговор във видеото.