Дебатът започна с призив за оставка

Парламентът даде зелена светлина за закупуването на 198 бойни машини за сухопътните ни войски, всички те - разновидности на БТР-а „Страйкър”. Сделката е на стойност над два и половина милиарда лева.

Решението беше прието със 134 гласа „за”. Всичко това обаче беше предшествано от над 2 часа ожесточени дебати. Критиките на опозицията, че ще се дадат изключително много пари за стар модел бойни машини и държавата ще плати за „котка в чувал”.
От своя страна министърът на отбраната заяви, че Сухопътните ни войски имат нужда от тази техника и уточни у нас ще бъде изграден Регионален център за ремонт и поддръжка на машини "Страйкър" за Европа.

С призив за оставка започна дебатът за закупуване на 198 американските бойни машини. „Не знам за г-н Денков, но се надявам че във вътрешния джоб на г-н Тагарев стои неговата оставка и днес ще я подаде, защото за жалост, националното предателство и защитата на чужди интереси започна да се превръща в норма на поведение”, заяви Борислав Гуцанов, БСП.

Кабинетът одобри закупуването на бойни машини "Страйкър" от САЩ

Критиките към сделката продължиха и от "Възраждане". „Това, което в момента ни се предлага от марионетното правителство на специалиста по сапуни и прах за пране не е нито добро, нито качествено. За сметка на това скъпо и освен това е старо. Това се нарича престъпление, за което трябва да се лежи в затвора, а не да се управлява държава”, посочи Костадин Костадинов.

Последва и контраатака. „Да му напомните на г-н Костадинов, че единственото, което може да решава е с какви чорапи да идвате на работа”, отвърна Искрен Митев.

„Не е редно да занимавате цялата зала и целия народ с вашите фетиши, започнахте от вратовръзка, сега се прехвърлихте на чорапи, не искам да си мисля какво ще е следващото”, коментира Костадинов.

Придобиването на военната техника Министърът на отбраната определи като съществена крачка в модернизацията на българската армия. „Много жалко, че в един такъв момент, в който ние трябва да поздравим Сухопътни войски, те да се зарадват, че най-накрая ще получат нова бойна техника, вие направихте всичко възможно да убедите нашите военно служещи, че това е не добро решение. Това е добро решение”, заяви Тодор Тагарев.

Скандал в парламента: Депутати с призиви за оставка на военния министър

„Хубавото в целия дебат, че поне няма съмнение, че трябва да има нови бойни машини за пехотата”, подчерта Христо Гаджев, ГЕРБ-СДС.

А след това дойде ред и на гласуването. Решението беше прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. „Това решение не е военно, това решение е политическо с цел демонстриране на вярност. Да, наистина, американското правителство ще сключи прекрасна сделка за американския народ”, каза Тошко Йорданов, ИТН.