Намаляват и запасите с продоволствия на медицинското заведение

Израел продължи да обстрелва мишени в Ивицата Газа и през нощта, а същевременно ожесточени сражения се водят между израелски военни и бойци на "Хамас" близо до най-голямата болница в анклава "Аш Шифа", предаде Асошиейтед прес.

Израелската армия обяви готовност да евакуира малките деца от болницата "Аш Шифа". Предложението дойде, след като палестински лекари, съобщиха за две починали бебета в интензивното отделение. Най-големият медицински център в Газа е обграден от израелската армия и наблизо се водят боеве. Болницата е пълна с лекари, пациенти и хора, които се крият от боевете. В сградата няма ток, вода и гориво за генераторите. Същевременно лидерите на 57 арабски и мюсюлмански държави призоваха съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция за спирането на огъня.

В болницата хиляди медици, пациенти и разселени от конфликта хора са без електричество, казват представители на палестинските власти. Намаляват и запасите с продоволствия на медицинското заведение.

Близкият Изток: Хиляди палестинци остават обрградени в няколко болници в Ивицата Газа

Вчера най-големият генератор на болницата свърши горивото и така се стигна до смъртта на преждевременно родено бебе, на още едно бебе в инкубатор, както и на четирима други пациенти, според министерството на здравеопазването на управляваната от "Хамас" Ивица Газа.

Директорът на болницата Мохамед Абу Селмия заяви, че пациенти, особено такива в интензивното отделение, започват да умират. Той говори за АП на фона на стрелба и експлозии. Директорът каза, че израелски военни стрелят по всеки вън или извън болницата и пречат на придвижванията между сградите на болничния комплекс.

Световната здравна организация заяви, че е изгубила връзка с болницата.

Израелски военни потвърдиха, че има сблъсъци извън болничния комплекс, но говорителят на израелските сили Даниел Хагари опроверга твърденията на директора на болницата, че тя е под обсада. Хагари каза, че израелските военни ще помогнат днес при преместването на бебетата, лекувани в болницата и заяви, че израелските сили говорят пряко и редовно с персонала на болницата.

Според министерството на здравеопазването на Ивицата Газа в болницата има все още 1500 пациенти заедно с 1500 души медицински персонал и  между 15 000 и 20 000 души, потърсили там убежище. Хиляди хора са избягали от болницата и от други болници в Газа, които бяха подложени на атаки.

"Тази нетърпимо отчайваща ситуация в болницата "Аш Шифа" трябва да бъде прекратена сега", казва генералният директор на Международния комитет на Червения кръст Роберт Мардини.

Палестинският "Червен полумесец" пък  съобщи, че израелски танкове се намира на 20 метра от болницата "Ал Кудс" в град Газа, като предизвикват изключителна паника сред 14 000-те души, потърсили там убежище от сраженията в Ивицата.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че "Хамас" носи отговорността за всеки случай, при който страдат цивилни. Израел от дълго време обвинява организацията, че действа в гъстонаселени квартали, използвайки цивилните като човешки щит.

Вчера Нетаняху започна да очертава и плана на Израел след края на войната в Газа, който контрастира рязко с визията, прокарвана от САЩ, отбелязва АП. Нетаняху заяви, че Газа ще бъде демилитаризирана и че Израел ще запази контрола върху сигурността, като ще бъде способен да влиза в Газа свободно, за да преследва ислямисти. Нетаняху също така отхвърли идеята, че Палестинската автономна власт, която понастоящем управлява части от окупирания Западен бряг, би имала на някакъв етап контрол върху Газа, отбелязва АП. "Хамас" изтласка силите на Палестинската автономия от ивицата Газа през 2007 г. след седмица на улични боеве.

Източник: Габриела Големанска, БТА