Много рибари, търсещи бърза печалба, пренебрегват забраните на властите

Въпреки забраната, по бреговете на Черна гора продължава да се практикува един особено опасен вид риболов - с динамит. Това нанася непоправими щети на морската флора и фауна. Активисти се борят за прекратяването на тази порочна практика като събират доказателства срещу нея и ги изпращат на местната полиция.

Експлозивите предизвикват подводни ударни вълни, които убиват риби и морски костенурки, а също така увреждат околната среда. Водолазите са ужасени - риболовът с динамит излага на опасност и техния живот.

Да ловиш скариди с кон – древна традиция, все още жива в Белгия (ВИДЕО)

„В определени периоди от годината незаконният риболов се засилва. Това се случва, когато рибните пасажи се приближават до брега. Това е идеално за рибарите, които използват динамит, тогава могат да реализират най-големи печалби. Рибата в Черна гора се продава за по около 20 евро на килограм”, казва Александър Вукович от Сдружение „Стоп на незаконния риболов”.

Той поставя въпроса и пред политиците. В Министерството на земеделието се среща с началника на отдел "Рибарство". Отговорите остават неясни.

„Подготвяме нов закон за риболова и морската култура, а наказателните разпоредби са наш приоритет. Те трябва да бъдат по-строги и извършителите да бъдат наказвани адекватно”, смята Катерина Бурзанович.

Проблемът е, че въпреки че риболовът с взривни вещества е наказуем по закон, никога няма осъдени.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.