На Стоянов, а и на редица други министри, им е важна оценката на Пеевски и Борисов, смята Иван Демерджиев

„Час преди протеста в четвъртък вечер министърът на вътрешните работи Калин Стоянов убеждаваше, че всичко е нормално, полицейските сили са подготвени и ще се справят. На следващата сутрин заяви, че нищо особено не се е случило. Чак когато му поискаха оставката, той заговори за погром и за това, че МВР е предотвратило изключителни последици от демонстрациите”. Това заяви в предаването „Твоят ден” бившият вътрешен министър Иван Демерджиев по повод протеста в София.

ДИРЕКТЕН СБЛЪСЪК: Кирил Петков и Калин Стоянов размениха реплики за срещи, полицейско насилие и… кино

„Истината е, че когато министърът по време на една такава ситуация е на кино и смята оттам да ръководи силите си, той не може да разбере политическата отговорност, която носи”, посочи още Демерджиев. По думите му, когато партията-мандатоносител, която те е излъчила, поиска оставката ти, ако наистина разбираш политическата си отговорност, ти си длъжен да подадеш тази оставка.

Той добави: „Когато не знаеш какво е да си на кино, когато градът гори, и да нямаш съвест в тази ситуация да си подадеш оставката, допускайки подобно нещо, означава, че нямаш никаква представа за отговорността си като министър”.

След протеста в София: Ще има ли наказания за насилието над граждани и журналисти?

Според Иван Демерджиев развиващият се в момента сценарий може би разкрива един друг сценарий. „Той е, че ПП-ДБ позволиха някой друг със свое МВР и със свои министри да си направи избори. Този някой си направи изборите, знаем какви са резултатите. Дали са ГЕРБ или са ГЕРБ и ДПС – нека да обяснят тези, които създадоха това правителство”, заяви още бившият силов министър.

Той напомни, че в началото на създаването на кабинета „Денков” от ПП-ДБ са уверявали, че всички министри, с изключение на вицепремиера Мария Габриел, са техни. Както и че премиерът Николай Денков лично носи отговорност за тях и ако някой се отклони от пътя, той ще прекрати това, подавайки оставка.

Бившият министър е категоричен, че Калин Стоянов трябва да подаде оставка и да поеме политическата отговорност не само за погрома в столицата, но и за това, което се случва в МВР през последните 5 месеца. Според него обаче има и по-важен въпрос – има ли в самолета на това правителство пилот, дали и кой изобщо управлява този самолет. „Както виждам, на Калин Стоянов, а и на редица други министри, им е важна оценката не на мандатоносителя и премиера, на други двама души – Пеевски и Борисов”, каза още Демерджиев.

Що се отнася до полицейското насилие, той заяви: „Полицаите действат така, както им се каже. Полицаите действат точно така, както им зададе министърът и тяхното ръководство.”

Целия разговор гледайте във видеото.