Коментар на Андрей Ковачев и Петър Витанов

Изключително положителни реакции след прекия дебат на премиера Денков в ЕП, защото България отново има демократично, прогнозируемо, проевропейско правителство. Това се отчита в ЕП. С този кабинет може да има дългосрочно сътрудничество с евроинституциите. Това каза за "Твоят ден" евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

По думите му Денков и Габриел са тандем в полза на българските граждани и ЕНП подкрепя българското правителство. "Резултатът от нидерланските избори сочи, че много трудно новото правителство веднага ще вземе решение за приемане на България в Шенген. Ние работим за това България и Румъния в най-кратки срокове да бъдат приети. Чува се отново идеята за двуетапно приемане в пространството - първо по въздух, после по земя. Всичко е все още отворено, работим с партньорите от Австрия и Нидерландия за промяна на решението им. Трябва да покажем как се справяме с нерегламентираното преминаване на границата и с трафика на хора. Двойно повече са увеличени и офицерите на "Фронтекс" на място", коментира той.

Денков пред ЕП: Моята родина е обект на руски апетити и хибридни атаки

От своя страна евродепутатът от Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите посочи, че в ЕП всички български евродепутати трябва да са обединени, въпреки своите различия. "Всеки един глас от институция, която помага на нас, е добре дошъл. Обезпокоително е, че крайнодясна формация печели изборите в Нидерландия, тя е расистка и антиемигрантска. Ще трябва да се съобразяваме с нея. Такива радикални формации не помагат  на ЕС. Резултатът от вота показва недоверието в политическата класа на нидерландците. За България прозорецът от възможности за Шенген ще се затвори, защото тема номер 1 на новата първа политическа сила е спиране на мигрантите. С Тимерманс щеше да е по-лесно. Ще се очертае десен блок на управление", посочи той.

Кореспондент: Антоанета Николова

Целия разговор гледайте във видеото.