На 14-ото международно състезание по математика взимат участие над 700 ученици, разпределени в 96 отбора

Български ученици се прибраха с 18 медала от световното състезание по математика в Южна Корея. Половината от отличията са златни. Децата са възпитаници на Софийската математическа гимназия.

Равносметката след Сеул - 18 ученици, 18 медала. По един за всеки представител от България. На стената с успехите на учениците от СМГ вече се добавят 9 златни, 8 сребърни и един бронзов медал. Злато вкъщи носи шестокласникът Камен Пехливанов.

„Имаше материал, който е за по-голяма възрастова група. Но на нас ни беше включен в подготовката и не ме изненада толкова”, разказва Камен Пехливанов, 6 клас, СМГ.

170 ЗАДАЧИ ЗА 10 МИН.: Запознайте се със 7-годишния математик Керем (ВИДЕО)

Успехът си Камен дължи на правилното разпределение на времето. „Това беше решаващото. Тук трябваше да жертваш някоя грешка, но да ги решиш бързо, за да можеш да дадеш на всички отговори”, твърди шестокласникът.

На 14-ото международно състезание по математика взимат участие над 700 ученици, разпределени в 96 отбора.  „Конкуренцията беше много стабилна. Имаше отбори от доста континенти- Азия, Северна Америка, Южна Америка и си беше предизвикателно наистина. Защото всички бяха много добри математици. Състезанието ни хареса много, запознахме се и с корейската култура”, твърди Енислав Николов, 12 клас, СМГ.

За по-малко от година: Български състезатели по природни науки спечелиха над 70 медала

„Отборното беше много готино за нас. Имаше щафета, за първи път такъв формат състезание правим и ни беше по-трудно”, споделя Валентин Атанасов, 9 клас, СМГ.

В Южна Корея учениците са подкрепени от своите учители, които ги подготвят за състезанието и пътуват заедно с тях. „Изключително горда съм с всички. Постоянно им давахме насоки кой как да реши, как да се организират и подредят, през цялото време треперихме и накрая подскачахме като научихме крайния резултат”, посочва Даяна Давидова, учител в СМГ.