Това съобщи вътрешният министър на РСМ

Заподозреният за жестокото убийство на младо момиче в Северна Македония Люпчо Палевски – Палчо беше арестуван в Турция. Това потвърди вътрешният министър на страната Оливер Спасовски.

Заподозрян за убийството на 14-годишно момиче в РСМ е избягал в България

Палевски е смятан за организатор и основен извършител на убийството на 14-годишно момиче в Скопие, както и на 74-годишен фризьор. Той е бил арестуван в северозападния турски град Баликесир, където е пристигнал след бягството си към Сърбия. Ясно е, че Палчо е преминал транзит през България, като влязъл през „Калотина” и излязъл през „Капитан Андреево” на 2 декември. За да стигне до там, двама души са му помогнали. Единият го е откарал до Сърбия, а вторият - от Сърбия до България. Страната ни е напуснал на 2 декември през „Капитан Андреево”. Не се е укривал у нас.

„За много кратко време, откакто е в Турция, властите ни дадоха обратна връзка, че лицето се намира в Баликесир, и ни казаха за неговите намерения да замине за Истанбул. Работил е заедно с таксиметров шофьор и всъщност тук е симулацията – той се преструва, че тръгва натам, а се връща към Баликесир. Този следобед е бил арестуван от турската полиция, докато се е движил пеша по една от магистралите край града”, посочи вътрешният министър на РСМ.

Видео: Ройтерс

Сред обвиняемите за жестокото престъпление е и бащата на момичето, който, според властите, е поръчал отвличането ѝ с цел откуп от майката. Петима са обвинени за убийството на ученичката, която беше отвлечена, застреляна и заровена в спален чувал край езеро до Скопие. 

В интервю за NOVA пред Деси Банова-Плевнелиева македонският посланик у нас обяви, че убийството на 14-годишната Ваня е разтърсило не само Северна Македония, но и Балканите. „В историята на нашата независимост това е първият такъв случай на мистериозно убийство на дете, в което участва, според достъпните информации в медиите, може би и баща му. За мен е много важно, че всички извършители, участвали в това грозно престъпление, даже става дума за две убийства, са арестувани”, посочи Агнеса Руси-Поповска. Цялото интервю с нея гледайте в събота в "Събуди се".

Министърът на правосъдието на РС Македония Кренар Лога е подписал искане за екстрадиция на обвинения за двойно убийство Люпчо Палевски. От ресорното ведомство поясняват, че след като документът бъде преведен на турски език, веднага ще бъде изпратен на турското Министерството на правосъдието. „Очакваме съдействие от съдебните власти на Република Турция и действия от тяхна страна в най-кратки срокове, след което Люпчо Палевски ще бъде изправен пред съдебните власти у нас“, се казва в официалното писмо от Министерството на правосъдието.