Арестуваният за убийството на 14-годишно момиче е бил близък до митрополит, общувал с изгонения предстоятел на Руската църква в София, обясни журналистът

„Трудно може да бъде обяснена психологията на бащата, поръчал отвличане на собствената си дъщеря, за да изнудва майката за пари. За пръв път македонският вътрешен министър похвали България, защото нашите власти са подали сигнал, че физическият убиец Люпчо Палевски – Палчо, минава през България. Не случайно македонският министър благодари специално на страната ни. Вероятно скандалът ще се разраства на Балканите”. Това заяви журналистът и бивш кореспондент на БНР в Белград в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Повод за коментара му е специалната благодарност на македонския вътрешен министър към българските служби, подали сигнал, че Палевски минава през страната ни и така са успели да го хванат в Турция.

Задържаха в Турция издирвания за двойно убийство в РСМ

Арестуваният за убийството на 14-годишно момиче в Македония Люпчо Палевски - Палчо бил близък до македонски духовник, който е общувал с изгонения от София руски духовник, обясни Кръстев. „Интересна е групата, в която е бил Люпчо Палевски - Палчо, тя очевидно е била под особен чадър. Този човек е водел антибългарска кампания, той води кампания срещу Бигорския манастир. Палевски се е познавал с двама митрополити на Македонската православна църква, единият от които е бил в контакт с изгонения от България предстоятел на Руската църква в София. Палевски е лидер на антиевропейската партия „Десна”, обясни Кръстев.

Заподозрян за убийството на 14-годишно момиче в РСМ е избягал в България

По думите му в Македония след обиски на групировката, свързана с Палевски, са намерени са списъци с хора, които е трябвало да бъдат отвличани, изнудвани, убити…”Скандалът ще надхвърли границите на Македония. Това е група за натиск, има определени каузи, които са добре финансирани отвън, вероятно от Русия. Неслучайно той отива в Белград, неговият адвокат му шофира през цялото време”, каза Кръстев.  

Партията на Палевски е била една от двете партии, на които се е възлагала надежда за анти-българска кампания, уточни журналистът. На 12 декември партия „Десна” е трябвало да отбележи 1 година от създаването си. Сега се заговори, че тази политическа формация трябва да бъде премахната от регистъра.

Шофьорът на издирвания за двойно убийство в РСМ остава в ареста

Относно конституционните промени в РС Македония специалистът по Балканите е песимист, че те ще се случат през този месец. ВМРО-ДПМНЕ, основната опозиционна партия в македонския парламент, е настроена негативно. На управляващото мнозинство липсват 7-8 гласа за одобрение на това решение, допълни Николай Кръстев.