Премиерът с коментар от Брюксел

Много е важно Народното събрание да продължи да работи. Бюджетът, Конституцията, както и законите, които трябва да бъдат гласувани, са изключително важни теми. Предполагам, че следващата седмица работата на парламента ще се ускори, за да бъде наваксано изгубеното. Това коментира от Брюксел премиерът Николай Денков.

Парламентът не събра кворум

Припомняме, че заседанието на Народното събрание в четвъртък беше прекратено, след като „Възраждане”, БСП и ИТН окупираха трибуната. Така се провалиха плановете на управляващите да бъдат гласувани бюджетите на НЗОК и ДОО на второ четене. Днес парламентът не успя да събере кворум, защото в зала се регистрираха само 68 депутати.

Относно Шенген Денков обяви, че имало среща при Урсула фон дер Лайен между него, румънския президент и канцлера на Австрия. „Обяснихме, че за нас сухоземните граници са важни и да направим предложение как да се подходи. Остана за последваща дискусия. Преговорите продължават, ще бъдат до последния ден”, поясни той.

Денков от Брюксел: Стратегията ни за Шенген е да преговаряме за сухопътните граници

Премиерът коментира и годишното обръщение на Владимир Путин, който заяви, че след Руско-турските войни цялото Черноморско крайбрежие е станало руско. „Ако се върнем години назад, ще видите поредица от изказвания, които издават имперски амбиции. Те включват доста от сегашните държави, включително такива от ЕС. Нищо ново, но трябва да внимаваме за тези изказвания”, заяви той.

„Трябва във всеки случай да внимаваме какви са следващите действия на Русия и как ние трябва да бъдем подготвени за тях. От доста време доста хора казваме, че трябва да се внимава в това отношение. Надявам се и българското общество най-сетне да започне да чува, че има нужда от внимание в тази посока”, настоя министър-председателят.