Проектът Artemis има амбизиозната цел

Да живеем на Луната, както го визуализират филм като „Проект Лунна база” от 1953 г. или тазгодишната лента на „Дисни” „Кратер”, след време може да не е само научна фантастика. Лунният живот може да стане реалност, благодарение на програмата Artemis, пише Voice of America.

Като част от нея e мисията Artemis I, без екипаж около Луната през ноември 2022 г. Програмата предвижда да изпрати четирима астронавти на полет до Луната следващия ноември с Artemis II и е планирано да изпрати отново екипаж на естествения спътник на Земята с Artemis III, не по-рано от 2025 г.

Националната гора "Пайк" в Колорадо - красива природа и място за приключения (ВИДЕО+СНИМКИ)

Artemis ще създаде космическа станция в лунна орбита, наречена Gateway, базов лагер за мисии до Луната и отправна точка за бъдещо изследване на космоса.

Проектът е част от споразумение между Съединените щати и 32 други държави. То призовава за мирно изследване, взаимопомощ и споделяне на научни данни от космоса. Русия и Китай не са част от споразумението. Двете страни планират да построят собствена съвместна лунна изследователска станция.

Най-успешният винопроизводител в Грузия

Анализаторите споделят, че НАСА работи добре с частни партньори. САЩ подкрепят насърчаването на компании и други страни да използват ресурси на Луната и да развиват способност за това. Част от идеята е, че това ще спомогне космическите пътувания да станат по-сигурни и да се разработят нови технологии, допълва Voice of America.

Лунна база няма да бъде изградена поне до 2030 г., но учените казват, че някои холивудски сюжети може да станат реалност, тъй като програмата Artemis подрежда частите от пъзела за завръщане на човек на Луната, а защо не и отвъд нея.

 

 

 

 

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America