Коментар по темата на Румяна Коларова и Ирена Тодорова

Румъния и България постигнаха споразумение с Австрия за присъединяване към европейското Шенгенско пространство за свободно движение по море и въздух през март 2024 г. Новината бе съобщена от румънското правителство, цитирано от АФП.

2023 година под лупа: Политика, икономика, финанси и още

Това е стабилизираща новина за състоянието на коалицията, която ни управлява. Всички повтарят, че най-големият аргумент са съществуването на правителството е постигане на целите. Ролята и значението на министъра на външните работи в тази ситуация е голямо.  Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS политологът проф. Румяна Коларова. „Думата промяна разделяше правителството на Кирил Петков, имаше субект, който блокираше всякакъв опит за ефективни действия и това беше БСП. Това беше невъзможна коалиция. Това, което виждаме в момента е обратно, макар да няма обща идентичност има общи приоритети. В политиката е важно приоритетите да са общи:, добави тя.

Румъния: От март 2024 г. с България влизаме във въздушния и морския Шенген

Според нея нормално е правителството да не прави това, което е популярно, а това, което е необходимо.

Вървим към нормализиране на политическата среда. Шенген е добра новина. Това правителство си постави ясни цели. Вече имаме реформа в Конституцията, имаме действия по отношение на Шенген и очакваме последните стъпки към Еврозоната, уточни политологът Ирена Тодорова.

Според нея ПП и ДБ ще платят висока цена за коалицията. „Партиите в коалицията успяха да намерят общ разказ за общото си съществуване, той преминава през геополитическата линия”. По думите ѝ избирателите на ПП и ДБ ще претъпят най-голяма електорална щета.

Целия разговор гледайте във видеото.