Президентът Даниел Нобоа нареди неутрализиране на престъпните групи, занимаващи се с трафик на наркотици

Еквадор е обхванат от размирици, отвличания и експлозии. Президентът Даниел Нобоа обяви, че страната се намира в състояние на "вътрешен въоръжен конфликт" и въведе извънредно положение.

Членове на престъпни групировки предприеха отвличания и екзекуции, а въоръжени нахлуха в телевизионно студио. Силите на реда се опитват да възстановят реда.

Във вторник предаване на живо на еквадорската обществена телевизия ТС беше прекъснато от маскирани, които нахлуха, размахвайки оръжия и експлозиви, и принудиха служителите да легнат на пода. След това в студиото пристигнали тежко въоръжени военни, които освободили всички служители и арестували нападателите.

„Благодаря на Бога, че сме живи, защото нападението беше изключително жестоко. Бяхме на живо с моята партньорка Ванеса Филела, когато чухме, че има бой пред студиото. Продуцентите ни казаха: "Внимавайте, опитват се да влязат, ограбват ни". Простреляха в крака един от операторите ни, а на друг счупиха ръката. Полицията дойде много бързо, обгради телевизията и специалните части се намесиха”, разказва за ужаса телевизионният водещ Хорхе Рендон.

Въоръжени нахлуха в телевизия в Еквадор, прекъснаха предаване на живо (ВИДЕО)

Президентът нареди неутрализиране на престъпните групи, занимаващи се с трафик на наркотици.

„От този момент всички терористични групи, посочени в указа на президента, представляват военна цел. Настоящето и бъдещето на нашата родина са заложени на карта. Няма да отстъпим, нито да преговаряме. Заради общественото благо, справедливостта и реда не може да прекланяме глава пред терористите”, категоричен беше командващият специалните части на Еквадор Хайме Вела.

Снимка: БГНЕС

Еквадор е разтърсен от размирици, след като в неделя от килията си изчезна Адолфо Масиас-Фито - водач на бандата „Лос Чонерос”. Същия ден той трябвало да бъде преместен в затвор с максимална степен на сигурност. Президентът нареди неутрализиране на престъпните групи, занимаващи се с трафик на наркотици.

"От този момент всички терористични групи, посочени в указа на президента, представляват военна цел. Настоящето и бъдещето на нашата родина са заложени на карта. Няма да отстъпим, нито да преговаряме - общественото благо, справедливостта и редът не могат да искат разрешение или да прекланят глава пред терористите", заяви Хайме Вела, командващ специалните части на Еквадор.

Водачът на бандата "Лос Чонерос" Адолфо Масиас, наричан Фито, изчезна от килията си в затвор с ниска степен на сигурност в неделя. Същия ден той е трябвало да бъде преместен в затвор с максимална степен на сигурност. Последваха опити на властите да овладеят ситуацията. Заради насилието в Еквадор властите в Перу обявиха извънредно положение по северната граница на страната.