Президентът все още не е обявил военно положение

Почти 150 надзиратели и служители на затвори в Еквадор са взети за заложници от членове на банди. Властите съобщиха, че са арестували над 400 души за нападенията, а по изчисленията им в момента в страната има около 20 хиляди членове на картели. 

Десетки жертви на сблъсъците между банди и полиция в Еквадор

Президентът Даниел Нобоа все още не е обявил военно положение. Той обоснова решението си с други промени, сред които преустройство на затворите. Това стана, след като в социалните мрежи се появиха стотици видеа, на които похитени служители на затворите са подлагани на зверства, включително обесване и разстрел. 

„Намираме се в състояние на война и не можем да се поддадем на тези терористични групи. Всеки чуждестранен затворник, който е осъден на пет или повече години, може да бъде изпратен в страната си след съгласуване с властите на съответната държава. 90% от чуждестранното население в затворите са колумбийци, перуанци и венецуелци. Това са хиляди хора, за които държавата ни се грижи. Ние инвестираме повече в тях чрез държавни разходи, отколкото в закуската на децата ни в училище”, обясни президентът Даниел Нобоа.