Проектотекстът ще бъде обсъден в пълен състав в парламента на 24 януари

Френските законодатели направиха първата стъпка към вписването на достъпа до аборти в Конституцията.

Парламентарна комисия одобри предложение за текст, който предлага на жените "гарантирана свобода" за прекъсване на бременността, без да се предвижда пълно право на аборт. Формулировката отразява трудното балансиране на правителството на малцинството на президента Еманюел Макрон, което трябва да събере мнозинство от 60 на сто от членовете както в долната камара на Националното събрание, така и в Сената, за да промени Конституцията.

"Числата на седмицата": Първенец сме по брой аборти в ЕС, каква е статистиката

Консервативните републиканци и крайнодясното Национално обединение са особено обезпокоени от бъдещата промяна.

"Целта на министрите е да осигурят "конституционна защита на тази свобода, без да замразяват действащото законодателство, нито да създават някакво абсолютно, неограничено право" на аборт", заяви министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети пред комисията.

"Формулировката трябва да бъде достатъчно гъвкава, за да позволи на законодателите да продължат работата си и да постигнат задоволителен баланс, особено в светлината на технологичното, медицинското и научното развитие, което може да настъпи", добави той.

Крайнодясната депутатка Паскал Бордес се оплака, че плановете са "много далеч от тревогите" на обикновените хора, като настоя, че абортите във Франция "не са застрашени". А депутатът от "Републиканците" Емили Бонивар заяви, че партията ще настоява за "баланса... между правото на аборт и правото на детето да се роди", както и за "свободата на съвестта на лекарите".

Левите партии Социалистите, Зелените и "Непреклонна Франция" биха предпочели в текста да бъде записано "право", а не "свобода" за прекъсване на бременността. Но Дюпон-Морети подчерта, че Държавният съвет, най-висшият административен съд на Франция, не е открил правна разлика между двете формулировки. "Разполагаме с много балансиран текст, който е "сега или никога", каза той.

Проектотекстът ще бъде обсъден в пълен състав в парламента на 24 януари, след което ще бъде предаден на Сената.

Източник: БГНЕС