Във войната са загинали над 400 спортисти, а повече от 500 тренировъчни съоръжения са срутени

Летните олимпийски игри в Париж наближават, а украинските спортисти тренират при изключително тежки условия. Във войната са загинали повече от 400 атлети, твърди Киев, а над 500 тренировъчни съоръжения са били срутени.

На фона на бойните действия боркинята в свободен стил Ирина Коляденко се опитва да се концентрира върху тренировките си. Нейният спаринг партньор е по-малката ѝ сестра Вика. Въпреки забавните тренировки, войната няма как да бъде игнорирана.

„Вчера се събудих и наоколо цереше ужас. Всички градове бяха бомбардирани и беше невъзможно да се спи цяла нощ. Трябваше да се скриеш в банята или в мазето. И психически, и физически е трудно”, споделя спортистката.

“Киев-София-Холивуд”: Руската инвазия в Украйна през очите на творците

В близко село Ирина и сестра ѝ се скриват в апартамента на леля си, когато руснаците нахлуват. Семейството се криело в мазето в продължение на 10 дни при смразяващи температури, без отопление и без вода. Успяват да избягат на руснаците, но не без последствия. „Всичко това се натрупа и в един момент психически рухнах. Исках да сложа край на спортната си кариера, не желаех да тренирам. Дори не исках да живея. Изобщо нямах желание за нищо”, не крие боркинята. След известно време тя се връща към спорта, с помощта на треньора ѝ и лекари.

Матвий Бидни също се е занимавал с борба. Сега той е спортен министър на Украйна. Казва, че много спортисти в страната му са били убити, мобилизирани или принудени да тренират зад граница. Бидни казва още, че не иска да вижда руснаци на Олимпиадата в Париж, пък било то и под неутрален флаг.

„Лозунгът „Спортът е извън политиката“ е остарял. Това е идеалистична картина. Държавата винаги е инвестирала в Олимпийските игри. Тези атлети тренират с руски пари, напоени с кръв, и те ще бъдат използвани за пропагандата на Москва“, категоричен е спортният министър на Украйна.

Украинка стана „Мис Япония“, победата ѝ предизвика дискусия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ирина знае, че е възможно да се изправи срещу руски опонент в Париж, докато междувременно се тревожи за семейството си у дома. Но за спортистката по-голямото притеснение е дали следващата тревога за въздушно нападение ще прекъсне тренировките, както и къде ще падне следващата руска ракета.

„За атлета най-важното нещо е да има възможност да тренира редовно. Ако постоянството се изгуби, тогава се губят и формата, и мотивацията и възниква несигурност”, коментира треньорът на украинския национален отбор по борба свободен стил за жени Володимир Яременко.

Целия репортаж гледайте във видеото.