Вижте къде се намира това място

Хебертсхаузен - малко селце в сърцето на Бавария, е приело четири пъти повече бежанци от планираното. Това място не просто е посрещнало много мигранти, а те са добре дошли там. Жителите на Хебертсхаузен смятат, че не само тяхното село, но и цяла Германия зависи от имиграцията. Те показват как трябва да функционира добрата интеграция в една демократична държава.

Петер Барт всеки ден се отбива в бившата болница, за да види новопристигналите. Помага им, съветва ги при кандидатстването, организира езикови курсове и призовава новодошлите бързо да си намерят работа. Това е начинът да водят добър живот в Германия и да се интегрират безпроблемно.

Лоша хигиена, глад и болка: Как живеят разселените хора от Ивицата Газа (ВИДЕО)

Един от хората, които са се възползвали от работата на Барт, е Джалох Чернор. Той пристига от Сиера Леоне в Бавария преди 10 години. Завършва училище и професионално обучение и сега работи в агенция за временна заетост. Чернор би искал да остане в Германия и да стане гражданин. И работи усилено за постигането на тази цел.

Мюнхенската агенция за временна заетост е специализирана в насочването на бежанци и мигранти към фирми в Бавария. Но не всички те са толкова мотивирани, колкото Чернор, показва опитът на експертите. Едва 10% от кандидатстващите за работа всяка седмица отговарят на условията за заемане на желаната от тях позиция.

Но в Хебертсхаузен този процент е около осем пъти по-висок. Причината: общността вижда в бежанците и мигрантите не толкова заплаха, колкото неочакван приход за местния бизнес, който изпитва остра нужда от работници. Малките предприятия не биха могли да се справят без тях, казват от кметството.

Целия репортаж гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.