Опозицията оспорва парламентарния вот през декември

Учредителното заседание на Скупщината на Сърбия протече с освиркване и протести от страна на опозицията. Днес беше потвърден мандатът на всички 250 народни представители. На заседанието присъстваха 178 депутати. Председател беше най-възрастният от тях, математикът Стоян Раденович от листата на президента „Александър Вучич – Сърбия не трябва да спира“, който е на 75 години. Помагаха му четиримата най-млади депутати.

От общо 250 мандата листата "Александър Вучич - Сърбия не трябва да спира" печели 129 депутатски места, листата "Сърбия срещу насилието" - 65, тази на "Ивица Дачич - министър-председател на Сърбия" - 18.

Хиляди сърби поискаха анулиране на резултатите от изборите през декември

Депутатите от опозиционната коалиция „Сърбия срещу насилието“ излязоха пред парламентарната трибуна и освиркаха заседанието в самото му начало, съобщи телевизия N1. Депутатите носеха и плакати с надписи „Откраднахте изборите“ и „Крадци, върнете мандатите“.

На 17 декември 2023 г. в Сърбия се проведоха предсрочни парламентарни и частични местни избори, които бяха спечелени от коалицията "Сърбия не трябва да спира" на управляващата Сръбска прогресивна партия. Опозиционната коалиция „Сърбия срещу насилието“ оспорва резултатите както от парламентарните, така и от местните избори в Белград и организира протести с искане те да бъдат касирани.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.

Източник: Симона - Алекс Михалева, БТА