Организацията остави непроменена оценката си за 2025 г.

През настоящата година глобалната икономика е на път да се представи по-добре от очакваното само допреди няколко месеца, тъй като подобрената перспектива в САЩ компенсира слабостта на еврозоната. Това сочат актуализираните прогнози на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Тя вече очаква световният икономически растеж да отслабне не с 3,1, а с 2,9% през 2024 г.

В същото време базираната в Париж организация остави непроменена глобалната си оценка за 2025 г. за растеж от 3,0 на сто, когато се очаква икономическият растеж да бъде стимулиран от основните намаления на лихвите на централните банки с оглед на отшумяващия инфлационният натиск.

Еврозоната се размина с рецесията през 2023 г.

Икономиката на САЩ се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г. и с 1,7% през 2025 г., тъй като по-ниската инфлация повишава ефекта от растежа на заплатите и се очаква да предизвика намаляване на лихвените проценти, отбеляза ОИСР в последния си доклад.

Тъй като Китай се бори с колебанията на пазара на недвижими имоти и слабото доверие на потребителите, ОИСР прогнозира забавяне на растежа на втората по сила световна икономика от 5,2% през 2023 г. до 4,7% през 2024 г.

С оглед забавянето на германската икономика, което натежава върху цялата еврозона, перспективите пред общия валутен блок се влошиха от ноември насам, като сега ОИСР вече очаква евроикономиката да нарасне с 0,6% през тази година.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase