Съоръжението на стойност милиарди евро транспортираше руски газ до Германия

Шведски прокурори съобщиха, че ще прекратят по-нататъшното разследване във връзка с взривовете на газопроводите "Северен поток" 1 и 2, съобщава "Ройтерс". 

"Заключението е, че Швеция няма юрисдикция и следователно разследването трябва да бъде прекратено", се казва в изявление на шведската прокуратура. 

Журналистическо разследване: Руски кораби били близо до "Северен поток" преди взривовете

Съоръжението на стойност милиарди евро транспортираше руски газ до Германия по дъното на Балтийско море. През септември 2022 г. тръбите, които попадат в шведски и датски териториални води, бяха разтърсени от взривове. 

Дания откри "загадъчен обект" край “Северен поток” 2 (ВИДЕО)

Шведски следователи заявиха, че са открили следи от експлозиви, което доказва, че става въпрос за саботаж. Стокхолм, Копенхаген и Берлин започнаха отделни разследвания, като досега и трите страни стриктно контролират подаването на информация по случая. Следствените действия в Германия и Дания продължават. 

Ако не се намерят убедителни доказателства, мистерията около един от най-дръзките актове на саботаж срещу инфраструктурен обект в съвременната история може да остане неразкрита, отбелязва "Ройтерс".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Николай Велев