Сделката е на финалната права

Diamondback Energy и Endeavor Energy Resources, добиващи шистов петрол в САЩ, са на финалната права на обединението си. След него ще възникне гигант с пазарна капитализация от 50 млрд. долара, съобщава „Ройтерс”. Стойността на сделката се оценява на около 25 млрд. долара. Ако тя бъде реализирана, това ще създаде най-голямата компания в шистовите полета на Пермския залив и третата в петролния сектор като цяло в този регион.

15% от газа в ЕС – внос от Русия

Сделката между Diamondback и Endeavor ще бъде поредната, която обединява активи в Пермския залив - един от най-перспективните региони на петролната индустрия в САЩ. Той се намира между Тексас и Невада. Още през декември „Ройтерс” съобщи, че Endeavor търси купувач, като очакваната цена е между 25 и 30 млрд. долара. Според оценките на анализаторите оборудването на компанията е с много високо качество, което е привлекателно за инвеститорите.

Endeavor е основана от инженера Отри Стивънс, известен с участието си в документалната поредица „Черното злато”. Той намали производствените разходи на компанията, развивайки собствени фирми за фракинг, строителство, проучвания и други услуги.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase