Тя каза и своето мнение дали ротацията ще се осъществи

13-ият пакет санкции срещу Русия няма да окаже особен ефект върху икономиките на Европейския съюз. Това заяви бившият вицепремиер Лидия Шулева в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Според нея този пакет ще засегне основно фирми, производители на оръжейни елементи и лица, на които ще бъде забранено да посещават европейските държави, Великобритания и САЩ. „Ограниченията са насочени към военнопромишления комплекс на Русия, за да ги затруднят за военните действия в Украйна”, поясни Шулева.

Българската икономика се развива сравнително добре, убеден е бившият вицепремиер. „Задълбочаваме търговско-икономическите си връзки с ЕС. В последните години най-голям дял на търговските връзки с Русия заемаше продажбата на природния газ, докато Москва не реши да го спре. Цените, на които сега купуваме газ, са по-ниски в сравнение с тези, на които купувахме от Русия. Нямаме затруднение в снабдяването си с газ”, каза Шулева.

НСИ: Доходите и разходите нарастват поравно

С тези санкции се забранява и износ към Русия на части от електрониката, които могат да помогнат за производство на оръжия, каза тя. „Целта е максимално да затруднят снабдяването с техника и боеприпаси за войната в Украйна”, заяви Шулева.

Извън Иран, Узбекистан, Хонг Конг, санкциите засягат и някои фирми в континентален Китай, където има производство, насочено към Русия в областта на военната промишленост, обясни икономистът.

По отношение на вътрешната политика Шулева смята, че ротацията ще се случи и България ще има правителство. Тя очаква голяма част от министрите да запазят постовете си, за да реализират започнатите политики. „В бюджета за 2024 г. има увеличени средства за социална политика. Най-важният въпрос е как те ще стигнат до правилните групи, които имат нужда от подпомагане”, заяви бившият социален министър.

Тя обърна внимание на нарушените дисбаланси в пенсионната система. „Минималната пенсия вече доближава средната. Хората, които получават между минимална и средна пенсия, имат по-голям принос както като трудов стаж, така и като осигурителен доход”, каза Шулева.

Тя призна, че минималната пенсия в момента не е достатъчна да покрие всички потребности. „За да бъдат хората над линията на бедност, е нужно да се добави финансиране през социалните фондове и то през определяне на критериите, на които те да отговарят”, обясни Шулева.

По думите ѝ хора, които имат рента от земя или от наем, не бива да черпят от ресурса на пенсионната и на социалната система. „Има хора, които нямат друг доход и трябва да бъдат подкрепени”, е нейното мнение. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase