Там се намира най-старият олтарен балдахин от 17 век, открит по нашите земи

15 старинни икони бяха напълно реставрирани и експонирани в Бачковската света обител. Някои от тях са изключително ценни. След повече от три века под ключ и разруха, беше обновена и отворена за вярващите и четвъртата църква, която се намира в самата обител.

Когато посещаваме Бачковския манастир, едно от местата, което задължително трябва да видим е музеят, който се намира в южния двор на храма „Свети Никола“, където се извършват кръщенките.

Игуменът на обителта епископ Сионий превръща някогашната винарска изба на подземния етаж в икона зала и подрежда най-интересните експонати, които се пазят. Върху част от иконите има следи от обгаряния, вследствие на опожаряването на манастира.

„Вече реставрирахме иконите, които се намират в църквата „Свети Никола“, доста от иконите в старата църква от иконостаса „Свети Архангели“ и в музея”, каза уредникът на музея в Бачковския манастир Стамен Пепелишев.

Българи в Лондон строят свой храм (ВИДЕО)

Най-старата сред реставрираните наскоро икони е таза на Архангел Михаил - Защитник. Няма точна датировка, но според историците е дарена на манастира малко преди България да падне под Османско робство.

„Тя е двулицева икона. От едната страна е изобразен Архангел Михаил, а от другата страна е имало изображение на Христос Вседържител. За съжаление второто изображение е много малко запазено. Вижда се все пак, че е била двулицева икона, което не е често. Може би е била на иконостаса, за да бъде виждана и от двете страни.  Имаме една икона на Света Богородица Елеуса, която също реставрирахме миналата година и е от 17 век”, добави Пепелишев.

Там се намира най-старият олтарен балдахин от 17 век, открит по нашите земи. Съхранен до днес е и оригиналният кръст, който е бил върху първата църква в манастира, опожарена от турците. Изработен е от мед с позлата, а на раменете му има грузински надпис “Победа“. За игумена на манастира това е неоценимо богатство.

Изнасят за поклонение мощите на Св. патриарх Евтимий в Бачковския манастир

„Духовна радост за клира и за народа, духовна гордост пред целия свят, пред всички православни народи и идва до сърцата и душите на хората”, казва епископ Сионий.

Църквата „Вси светии“ е четвъртата, която се намира в манастира. В продължение на 300 години рушащият се храм е бил под ключ. Сега в него на централно място се съхраняват частици от мощите на няколко светци.

„Имаме мощи от Свети Кирик – синът на Света Юлита, от Свети Трифон, от Свети Елевтерий, от Свети Яков Персиянин, от Свети Василий Велики, от Константин и Елена, от Света Марина, също от Света Татяна. Често пъти тя е била църква, такава каквато е вградена в крилото за усамотяване молитвено да речем на игумена”, съобщи Пепелишев.

За вярващите Бачковският манастир е не само храм за утеха, но история и изкуство. Съвсем скоро ще бъде реставриран и метохът към манастира, който се намира в пределите на Асеновград.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase