Патриарх Неофит си отиде на 78-годишна възраст

Вестта за загубата на Патриарха обяви главният секретар на Светия синод епископ Герасим в сряда вечер. Днес Синодът се събира на траурно заседание, на него трябва да се реши как да бъде изпратен патриарх Неофит.

„Трябва да бъдат обсъдени организационните въпроси около погребението, опелото на Негово Светейшество. И всичко онова, което касае неговото достойно изпращане според църковния и държавния протокол, за да могат всички да се поклонят и да отдадат нужната чест в последните му дни между нас”, заяви митрополит Антоний.

Духовниците трябва да решат къде да бъде опелото, поклонението и погребението пред Негово Светейшество.  „По традиция българските патриарси се изпращат в патриаршеската катедрала, където ще бъде заупокойната света литургия и опелото на Негово Светейшество”, допълни митрополитът.

IN MEMORIAM: Негово Светейшество патриарх Неофит

Начело на Църквата ще бъде най-старшият архиерей от намаления състав на Синода, това е варненския митрополит Йоан. След погребението на патриарха Синода трябва да избере свой наместник-председател. „Противоречия има и между апостолите Петър и Павел, нормално е да има разногласия”, каза митрополит Николай.

Църквата призовава за искрена молитва в памет на Светейшия. „Негово Светейшество беше един наистина добър човек дълбоко в сърцето си, човек, с който можеш да споделиш всичко в непринуден разговор. Надарен от Бога с певченски талант, със слово, с осанка, който държеше здраво, макар и в последните години в своята немощ, кормилото на народната църква”, добави митрополит Антоний.

„Той беше наш учител”, подчерта митрополит Яков.

Повече по темата гледайте във видеото. 

СМЪРТТА НА ПАТРИАРХ НЕОФИТ

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase