Тодор Капитанов и Щерьо Ножаров с коментар по темата

Предстои КНСБ да обяви своя доклад за нарушения на правата на работното място. Един от резултатите е, че жените по-често стават жертви. Темата в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS коментира вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов.

Нарушенията на работното място - над 55 000 за последните три месеца

Предложена е директива, според която да падне тайната на заплатата, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители.

„В много фирми мениджърите задължават хората да пазят заплащането си в тайна. Така се получава разлика, тъй като в някои случаи служители, изпълняващи еднакви задължения, на една и съща позиция, получават различно заплащане. Това е смисълът на директивата, тя не говори само за уеднаквяване на разликите между мъжете и жените, а и за уеднаквяване на работата в една и съща длъжност. Трябва да има ясни критерии и по тях да се достигне до формиране на работната заплата”, добави Капитанов.

Според доц. Щерьо Ножаров, икономически съветник в БСК, заплатите не може да се сравняват. „Директивата не е транспонирана от никой, все още не са ясни конкретни подробности”, добави той.

„Това, което предвижда директивата, е сериозен натиск - финансов и административен, върху бизнеса. Това ще ускори сериозно инфлацията, тъй като от бизнеса се изисква да поддържа постоянни регистри за всички елементи на заплащането на всеки служител”, каза още Ножаров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase