Комисията е обезпокоена от "Програмата за изпълнение на задача и възнаграждение"

Европейската комисия откри второ официално производство срещу TikTok, за да прецени дали дружеството е нарушило Законодателния акт за цифровите услуги при стартирането му във Франция и Испания.

САЩ забранява TikTok, ако компанията не прекъсне връзките си с Китай

Комисията е обезпокоена от факта, че "Програмата за изпълнение на задача и възнаграждение" на TikTok Lite, която позволява на потребителите да печелят точки при изпълнението на определени "задачи" — като например гледане на видеоклипове, харесване на съдържание, следване на творци - е стартирана без предварителна оценка на свързаните с нея рискове. TikTok разполага със срок до 23 април, за да представи на Комисията доклада за оценка на риска, а до 3 май — другата поискана информация.

Социална мрежа на прицел: Ще спрат ли TikTok в Америка

В случай, че TikTok не отговори на искането в рамките на посочените срокове, Комисията може да наложи глоби в размер до 1 % от общия годишен доход или световния оборот на доставчика и периодични санкции в размер до 5 % от средния дневен доход на доставчика или от годишния световен оборот.

Заради рисковете Комисията наложи временно спиране на програмата за награди TikTok Lite в ЕС в очакване на оценката на нейната безопасност.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase