Това заяви президентът

Напълно подкрепям г-н Главчев в неговия избор за който и да е министър, защото отговорността е негова. Това заяви президентът Румен Радев. Той поздрави народните представители за увеличението на заплатите на военнослужещите. По думите на държавния глава той самият отдавна призовавал за мярката.

Президентът говори и за договора с турската компания „Боташ”: „Съзнателно изчаках истерията за „Боташ” да стигне своя апогей, за да се види ефектът от некомпетентното и лицемерно отношение към една сложна и важна за енергийната ни сигурност материя”, каза държавният глава. Той призова депутатите да проверят защо капацитетът по този договор не се използва изцяло. „Това означава да извършат щателна проверка от къде и какъв газ внасяме”, допълни Радев. По думите му вероятността договорът за пренос на газ от Русия през Украйна към Европа да не бъде подновен през 2025 г. е огромна. „Тогава много европейски държави ще имат нужда от газ и договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден”, подчерта президентът.

Георги Тахов положи клетва пред НС като служебен министър на земеделието

Припомняме, че договорът с турската компания "Боташ" беше подписан по време на служебното правителство на Гълъб Донев, което президентът Румен Радев назначи преди последните промени на Конституцията. За да проучи фактите по договора с "Боташ", в парламента няколко месеца работи и временна анкетна комисия. Депутатите, които бяха част от нея, така и не е представиха изводите от проверката.

„Аз знам, че на много от народните представители истината не им изнася, защото, когато бяха на власт, те спряха договора с "Газпром" и декларираха, че никога повече няма да внасяме руска газ”, посочи държавният глава. Той подчерта, че вместо да се финализират търговете за втечнен газ, които да заместят руското гориво, се случило друго. „Партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, се върнаха към любимото занимание - да внасят масово руски газ през посредници”, завърши Радев.

Накрая президентът коментира и номинацията на Елена Йончева за кандидат-евродепутат от листите на ДПС: „Всеки е свободен да търси подкрепа там, където намери за добре, но и да носи отговорност за своите решения”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase