При атаката момчето е загубило майка си

„Дойче веле” разказва историята на 8-годишния Роман Олексов, който оцелява като по чудо при руски ракетен удар. За две години осемгодишното украинско момче претърпява 33 операции - повечето от тях в Дрезден. Днес казва, че източногерманският град се е превърнал в негов втори дом.

През лятото на 2022 г. руски ракетен удар в центъра на Виница променя изцяло живота на Роман и баща му. Майката на момчето е убита, а детето оцелява по чудо. Получава наранявания на ръката и крака си, както и тежки изгаряния.

„В Украйна прекара три дни в реанимация. Там му направиха първата операция, защото в главата му имало три парчета от шрапнел. Имал е късмет, че са проникнали само във външната част на черепа му”, сподели бащата Ярослав Олексив.

Оттам е прехвърлен в болница в Лвов. След това е отведен в Полша, преди да бъде транспортиран със самолет до Дрезден. Роман и баща му сега познават мястото добре. Живеят там през първите месеци от лечението му и сега се завръщат, за да продължат германските медици да се борят за пълното възстановяване на пострадалото дете.

Размяна на удари между Украйна и Русия: Най-дългата атака от началото на войната, има жертви

По време на престоя си в Германия Роман е научил немски език толкова добре, че вече може да превежда на баща си в лекарския кабинет. Медикът му си спомня първия път, когато е видял Роман.

„Когато го докараха, беше в тежко състояние. Имаше сериозни изгаряния от трета степен”, коментира детският хирург Томас Коск.

Лекарите трябвало да се уверят, че когато Роман порасне, раните му няма да затруднят подвижността му. Компресионната маска, която в момента трябва да носи, предпазва кожата му - предотвратява по-нататъшното образуване на белези. 

Засега Роман и баща му остават в Дрезден, за да се подложи детето на дългосрочно лечение, което променя живота му.   

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase