Изложбата в "Метрополитън" е посветена на децата, преживели ужаса на военните действия

Гигантски метални скулптури, изработени от родения в Косово художник Петрит Халилай, украсяват покрива на нюйоркския музей "Метрополитън" като ода за детството, засегнато от войната, съобщава Voice of America (VOA).

Многобройни метални скулптури на къщи, сърца и гигантски паяк са превърнали покрива на нюйоркския музей "Метрополитън" в скулптурна градина. Триизмерните произведения на изкуството са част от изложба, наречена "Abetare" ("Азбука") и е дело на родения в Косово художник Петрит Халилай.

В търсене на спасение от ужаса на войната: Судански художници бежанци с обща изложба (ВИДЕО)

Скулптурите са вдъхновени от детски драскулки, намерени на ученическите чинове от началното му училище в Руник, едно от малкото училища, оцелели след войната в Косово в края на 90-те години на миналия век. 

С послание за демокрация: Дигитална изложба представи цитати върху сгради 

Като дете Халилай е преживял сръбските репресии срещу косовските албанци. За изложбата в “Метрополитън” Халилай включва произведения, вдъхновени от драсканиците по училищните чинове от Албания, Северна Македония, Черна гора и Сърбия. Той казва, че ги е събрал, за да си представи едно различно бъдеще от това, което е преживяло неговото поколение. 

Гигантските тролове, които се "борят" за опазването на природата (ВИДЕО+СНИМКИ)  

Халилай бяга по време на войната. Днес, той  посвещава творбите си на децата, които преживяват ужаса на военните действия.

Макс Холейн, директор на музея "Метрополитън", казва, че инсталацията на Халилай е важен етап за ангажираността на музея със съвременното изкуство. "Това, което Петрит направи тук, е да преобрази покрива на “Метрополитън”, да го превърне в място за преосмисляне на историята. Това е най-любимото място на нюйоркчани”, разказва Холейн.  

Посланията в изкуството: За силата да променяш света (ВИДЕО)

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 27 октомври, допълват от VOA.  

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

 
Източник: Voice of America (VOA), vesti.bg