Сунак заяви, че е разговарял с държавния глава крал Чарлз III и е поискал разпускане на парламента

Британският премиер Риши Сунак определи датата на общите избори за 4 юли. Очаква се вотът да сложи край на 14-годишното управление на консерваторите, което беше белязано от Брекзит, COVID пандемията и политика на икономии. Изборите трябваше да се проведат в края на 2024 година.

Гласуването, третото след референдума за Брекзит през 2016 г., идва в момент, когато премиерът се опитва да се възползва от по-добрите икономически данни, за да привлече избиратели.

Британският премиер тича в Лондон (ВИДЕО)

Сунак заяви, че е разговарял с държавния глава крал Чарлз III и е поискал разпускане на парламента. „Кралят удовлетвори това искане и на 4 юли ще проведем общи избори. Сега е моментът Великобритания да избере своето бъдеще“, каза главата на британското правителство.

Предварителните проучвания показват, че консерваторите на Сунак изостават значително спрямо лейбъристите. Премиерът стартира предизборната си кампания с обещание да гарантира сигурно бъдеще.

"Консерваторите дойдоха на власт, когато бях на 9 години. Оттогава шансовете за мен или моите приятели да си позволим да си купим жилище напълно се изпариха. Сега за първи път промяната е възможна и можем да започнем да обръщаме хода на нещата, което според мен е жизненоважно да се случи", заяви Райън Вогъл, жител на Лондон. 

"Дълго време имах чувството, че хората във властта не могат да се свържат с обикновените хора на улицата. И се надявам, че ще настъпи промяна, струва ми се, че предстои някаква положителна атмосфера. Просто искам хората да са по-позитивно настроени към управляващите и да имат някаква надежда за бъдещето, която в момента не ми се струва, че е твърде голяма. Така че стискам палци", посочва и лондончанинът Даниъл Джинкърсън.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС